Τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών μελετών δείχνουν ότι:

Τα άτομα που κατανάλωναν σταφίδες σε καθημερινή βάση κατανάλωναν και 100-150 λιγότερες θερμίδες συνολικά μέσα στην ημέρα.

Κατά δεύτερον ότι η ομάδα της... σταφίδας εμφάνισε σημαντική μείωση στη διαστολική αρτηριακή πίεση της τάξεως των 5,5 χιλιοστών της στήλης υδραργύρου (mm Hg)-Η μείωση αυτή είναι καλύτερη και από εκείνη που επιτυγχάνεται με πολλά φάρμακα!

Παρουσιάστηκε επίσης αύξηση της ολικής αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος στο αίμα - παράμετρος άκρως σημαντική αφού προσφέρει μια «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά επεισόδια αλλά και στον καρκίνο. Τέλος, εμφανίστηκε μείωση κατά 8 μονάδες ανά λίτρο αίματος (U/l) της οξειδωμένης μορφής της «κακής» LDL χοληστερόλης - πρόκειται για μια άκρως αθηρογόνο μορφή της LDL.

Δεν παρουσιάστηκαν διαφορές σε ό,τι αφορούσε τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος αλλά και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, γεγονός που μαρτυρεί ότι η σταφίδα δεν είχε αρνητική επίδραση στην πορεία του διαβήτη των εθελοντών.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Ανατρέχοντας τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με την κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα, μπορούμε να βρούμε σημαντικά ευρήματα από τις εργαστηριακές μελέτες (in vitro) για το διατροφικό περιεχόμενό της όπως:

  • Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών πολυφαινολικών συστατικών.
  • Διαθέτει αντικαρκινική δράση.
  • Διαθέτει αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση καθώς και αγγειοδιασταλτική δράση.
  • Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες ιχνοστοιχεία και συγκεκριμένα μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο.
  • Με δεδομένο ότι η σταφίδα καταναλώνεται με τη φλούδα της, έχει πολύ υψηλό ποσοστό διαιτητικών ινών, υψηλότερο από εκείνο των περισσότερων φρούτων (υπολείπεται μόνο μερικών φυλλωδών λαχανικών). Οι διαιτητικές ίνες λειτουργούν ως υπόστρωμα για ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου χαρίζοντας έτσι στη σταφίδα πρεβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά εμποδίζουν και τη βιοσύνθεση χοληστερόλης.
  • Η γλυκύτητα της σταφίδας οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φρουκτόζη, η οποία έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (19) έναντι της γλυκόζης (100) και ως αποτέλεσμα η σταφίδα έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (55-63).
  • Τα σάκχαρα της σταφίδας δεν είναι σε μορφή κρυστάλλων, επομένως μπορούν να «εγκλωβίσουν» άλλα συστατικά, αντιοξειδωτικά, αρωματικές ουσίες, και να τα προστατεύσουν.
  • Η αντιοξειδωτική συμπεριφορά των σταφίδων παραμένει σταθερή - και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και αυξάνεται - κατά το ψήσιμο των τροφίμων.

Πέρα όμως από τα όντως σημαντικά ευρήματα σε εργαστηριακό επίπεδο (in vitrο), πρέπει να αποδειχθεί και με κλινικές μελέτες (in vivo), η πιθανή θετική επίδραση της κατανάλωσης της κορινθιακής σταφίδας στην υγεία του ανθρώπου.

Για το σκοπό αυτό η μητρική εταιρία της Primaroli, Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (Σ.ΚΟ.Σ.) ξεκίνησε από το 2009 (σε συνεργασία με αναγνωρισμένα επιστημονικά ιδρύματα όπως το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών κ.α.) να χρηματοδοτεί με ιδίους πόρους, ερευνητικό πρόγραμμα και κλινικές μελέτες με σκοπό την ανάδειξη των συστατικών της Κορινθιακής Σταφίδας και των ευεργετικών ιδιοτήτων τους στην υγεία του ανθρώπου.

Από το Νοέμβριο του 2009 το παραπάνω έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Ειδικότερα, η ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής των δράσεων του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούν μέρος του.

Η παραπάνω δράση αποτελεί μία καινοτομία, η οποία δεν έχει ξαναγίνει ποτέ για κάποιο ΕΛΛΗΝΙΚΟ προϊόν!

Αναλυτικά τα πρώτα αποτελέσματα των παραπάνω κλινικών μελετών καθώς και άλλων ερευνών, παρουσιάζονται στο ένθετο του Βήματος της Κυριακής (Βήμα Science) της 3/11/2013, ενώ αναμένονται και νέα ενδιαφέροντα αποτελέσματα (καθώς το πρόγραμμα συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς), τα οποία και θα ανακοινώνονται με την πρόοδο των εργασιών και μετά την καταρχήν δημοσίευσή τους σε έγκυρα επιστημονικά έντυπα.